Informatii despre activitatea efectuata de o garda de corp VIP
Protectia VIP sau o garda de corp VIP nu este ceea ce vedeti in filme sau la televizor. Rolul personalului de securitate VIP este sa planifice si sa se pregateasca pentru situatiile potentiale inainte ca acestea sa se intample, si sa se asigure ca clientul lor nu este expus la amenintari de securitate pe parcursul zilei.
Filmele si emisiunile TV prezinta protectia VIP intr-un mod foarte diferit. In mod obisnuit, tot personalul de securitate VIP poarta ochelari de soare, are tunsori si poarta costume inchise la culoare. De obicei, sunt indivizi extrem de impunatori cu care „nu ar trebui sa se incurce nimeni”.
In viata reala, unele dintre aceste trasaturi sunt extrem de valoroase. Trebuie insa prezat faptul ca a fi specialist in securitate inseamna mult mai mult decat o constructie atletica si o prezenta impunatoare. Mai multe detalii cu privire la aceste servicii puteti afla in randurile de mai jos.
Cine are nevoie de o garda de corp VIP?
O garda de corp VIP este o persoana specializata in a furniza servicii de securitate. O astfel de garda de corp este foarte bine pregatita (din toate punctele de vedere) pentru a asigura protectia necesara. De asemenea, are experienta semnificativa in toate aspectele protectiei personale pentru persoane si grupuri de persoane.
De obicei, o gama larga de VIP-uri, inclusiv politicieni, celebritati, vedete ale sportului si oameni de afaceri foarte bogati au nevoie de asemenea servicii.
Fiecare persoana VIP necesita un management personalizat, iar indatoririle si responsabilitatile personalului de protectie VIP responsabil se modifica in functie de cerintele persoanei sau ale grupului. In multe cazuri, protectia VIP nu este limitata sau exclusiva unei persoane.
In timp ce individul poate fi client, indatoririle de protectie vor include adesea membri apropiati ai familiei si bunuri (inclusiv casa si vehiculele).
Care sunt responsabilitatile securitatii VIP?
Daca pana acum am vazut ce este si pe cine apara o garda de corp VIP, trebuie sa intram putin in detalii si cu privire la atributiile si responsabilitatile acesteia. Rolurile si responsabilitatile securitatii VIP pot fi variate si sunt de obicei dictate de rolul VIP-ului aflat sub protectie.
Exista o serie de etape implicate in activitatea de protectie VIP, dar acestea pot fi de obicei impartite in trei domenii principale:
- Protectie directa.
- Protectie mobila.
- Protectie statica.
Atributiile si responsabilitatile personalului de securitate VIP se vor schimba in functie de faza de protectie. Cu toate acestea, inainte de inceperea oricarei lucrari de protectie fizica, planificarea detaliata va ajuta la stabilirea strategiei si tacticilor care vor trebui implementate in fiecare dintre fazele de protectie.
1. Planificare
Odata ce un serviciu de protectie VIP a fost pus in functiune, incepe o faza de planificare detaliata. In aceasta faza, va fi oficializat un plan operational specific postului si va include contributii din partea agentilor de securitate in avans si a liderului echipei.
In timpul fazelor de planificare, echipa va stabili fiecare potentiala amenintare la adresa clientului, care va ajuta la informarea planului operational. Legatura cu autoritatile locale si politia poate fi necesara pentru a obtine o mai buna intelegere a amenintarilor specifice relevante pentru locatie.
2. Protectie directa
Protectia directa se refera la munca efectauata de o garda de corp VIP atunci cand un client este departe de casa sau de locatia lor statica, dar nu calatoreste. Acest lucru ar insemna de obicei participarea la evenimente sau intalniri ca parte a itinerarului lor de zi cu zi.
Acesta este un moment in care un client poate fi deosebit de vulnerabil si este important ca echipa de protectie a securitatii sa mentina vigilenta in orice moment. Faza de protectie directa este vazuta ca una dintre cele mai vulnerabile perioade pentru un client, deoarece nu exista protectie fata de un vehicul sau peretii perimetrali.
In timpul fazelor de planificare, echipa de securitate ar urma sa analizeze fiecare locatie de intalnire inainte ca clientul sa participe, pentru a evalua potentialele amenintari, deoarece acesta este momentul in care un client este cel mai expus.
Intalnirile neplanificate sau aranjate in graba sunt cele mai dificile pentru echipele de protectie deoarece este posibil sa nu fi fost in masura sa efectueze o recunoastere specifica a unui loc inainte de o intalnire.
3. Protectie mobila
Garzile de corp VIP sunt de obicei instruite in conducerea avansata si conducerea evaziva, iar aceasta este o abilitate importanta in timpul fazei de protectie mobila. In aceasta faza de protectie VIP, clientul va fi mutat intre un loc si altul. Si din nou, vigilenta este cheia personalului de securitate pentru a determina eventualele amenintari, atat pe drum, cat si pe strazile si cladirile din jur.
O parte importanta a acestei etape este asigurarea ca vehiculele utilizate pentru transportul VIP-ului sunt bine intretinute. O defectiune poate cauza un risc potential urias de securitate. Pe langa asigurarea intretinerii generale a oricaror vehicule utilizate pentru transportul clientului, se vor efectua inspectii inainte si dupa calatorie asupra vehiculelor pentru a se asigura ca nu exista amenintari asociate vehiculelor utilizate.
4. Protectie statica
Dupa cum sugereaza si numele, protectia statica este realizata de o garda de corp VIP intr-un loc static, de obicei in casa sau resedinta temporara a unui VIP (cum ar fi un hotel). In ultima vreme, a existat o crestere a numarului de atacuri directionate asupra VIP-urilor in casele lor. Acest lucru a condus la o crestere a planificarii si protectiei acordate fazei de protectie statica.
Faza de planificare este cruciala atunci cand vine vorba de protectia statica. Intelegerea si atenuarea potentialelor amenintari la adresa locuintei sau a resedintei unui client este o parte cheie a asigurarii protectiei absolute a proprietatii.
De la supravegherea ascunsa pana la instalarea sistemelor de securitate CCTV, faza de planificare a protectiei VIP ajuta la descoperirea oricaror riscuri potentiale de securitate inainte de inceperea protectiei statice. Contribuie astfel la furnizarea unui nivel ridicat de protectie si oferind echipelor de securitate o acoperire imbunatatita.