Procedura de microscopie speculara: Informatii generale
Studiile de microscopie speculara ale cazurilor timpurii de sindrom ICE sugereaza ca o subpopulatie de celule endoteliale corneene este anormala in mod congenital si ulterior migreaza/prolifereaza intr-un ritm lent, rezultand intr-un debut intarziat al simptomelor sau al diagnosticului.
Referitor la microscopia speculara trebuie sa facem precizarea ca in fiecare zi, medicii oftalmologi le recomanda pacientilor sa urmeze o astfel de procedura. Care sunt motivele datorita carora medicii le recomanda pacientilor aceasta procedura, aflati in continuare.
De asemenea, puteti descoperi despre microscopia speculara o multime de informatii deosebit de utile. Ar trebui sa cititi pana la final pentru a va imbogati bagajul de cunostinte. Poate candva, veti avea nevoie de o astfel de procedura, sau cineva drag dvs. va avea nevoie de microscopia speculara si veti putea oferi informatii valoroase. Sa intram asadar in detalii si sa vedem ce este microscopia speculara.
Ce este o microscopie speculara?
Microscopia speculara permite imagistica si analiza endoteliului corneean. Functioneaza pe principiul de baza al reflectarii luminii folosind o oglinda: unghiul de incidenta este egal cu cel de reflexie. Pe masura ce lumina trece printr-un mediu cu indice de refractie mai mare, cea mai mare parte este reflectata; aceasta lumina reflectata este captata de o lentila de detectare.
Celulele endoteliale pot fi fotografiate deoarece indicele lor de refractie este mai mare decat cel al umorii apoase. Sursa de lumina poate fi o fanta sau un punct fix sau in miscare; fanta mai larga permite un camp mai mare, dar contrast si rezolutie reduse. Microscopia speculara poate fi de contact sau fara contact si automata sau manuala, sau ambele.
O Microscopie Speculara ofera masuratori pahimetrice si analiza celulelor endoteliale (densitate si morfologie), inclusiv densitatea celulelor endoteliale, aria medie a celulei, coeficientul de variatie (abaterea standard impartita la aria medie a celulelor) si procentul de hexagonalitate sau pleomorfism (procent de celule cu variatie). din forma hexagonala normala.
Coeficientul de variatie si pleomorfismul sunt cei mai sensibili indicatori ai disfunctiei endoteliale si ai stresului, deoarece chiar si la o densitate endoteliala scazuta (<500 celule/mm2 ) functia endoteliala poate ramane necompromisa.
Metoda cadru fix permite cuantificarea celulelor intr-o zona fixa, iar metoda cadru variabil permite observatorului sa faca o delimitare precisa in jurul marginilor celulelor. In schimb, metoda centrului necesita ca centrele celulelor adiacente sa fie marcate manual, prin urmare celulele periferice nu sunt numarate deoarece nu au celule alaturate. Mai mult, metoda center-flex necesita delimitarea limitei unei zone, urmata de marcarea centrelor celulelor.
Aplicatii clinice
Endoteliul corneean normal cuprinde celule hexagonale si de dimensiuni similare. Densitatea celulara scade odata cu imbatranirea (0,5% pe an). Exemple de anomalii celulare includ gutae (excrescente ale membranei Descemet). Purtarea lentilelor de contact poate provoca modificari tranzitorii sau cronice ale morfologiei celulelor endoteliale.
Distrofii corneene
Microscopia speculara este un instrument valoros pentru diagnosticarea diferitelor tulburari endoteliale, cum ar fi distrofia corneeana endoteliala Fuchs (FECD), distrofia polimorfa posterioara (PPMD) sau sindromul endotelial iridocornean (ICE).
In FECD, endoteliul mozaic prezinta zone intunecate (gutte). In PPMD poate fi observata afectarea bilaterala, cu vezicule in forma de gogoasa si inele negre clar definite anterior celulelor; in timp ce in sindromul ICE, multe celule pentagonale sunt vazute cu zone intunecate intracelulare. In boala ICE avansata, apare un „aspect de inversare” cu zone negre si margini albe.
Asadar, acestea sunt cele mai simple si cele mai importante informatii pe care toata lumea trebuie sa le cunoasca despre microscopie speculara.